روستای کیاکلا
روستای کیاکلا که به اصطلاح و در لفظ محلی کیکِلا گفت میشود با گذر از روستای رییس کلا ، ملامحله و ملاکلا به آن می رسید و آخرین روستا از دهستان لاویج است
از علت نام گذاری آن اطلاعات دقیقی وجود ندارد با توجه به این که کلمه "کَلا" در زبان تبری به آبادی یا ده گفته میشود برخی وجود کلمه "کیا" را مرتبط با سلسسه آل کیا در مازندران می دانند.
جمعیت روستای کیاکلا
جمعیت بومی روستای کیاکلا بیش از 900 نفر می باشد که در این بین تعداد زنان و مردان تقریبا برابر است و از آنجا که موقعیت آب و هوایی و منطقه ای کیاکلا برای گردشگران جذاب می باشد بیش از 400 نفر از آن ها تصمیم به سکونت در این منطقه گرفته اند در نتیجه جمعیت کل روستای کیاکلا به بیش از 1300 نفر می رسد.
موقعیت جغرافیایی روستای کیاکلا
از لحاظ موقعیت جغرافیایی روستای کیاکلا در ارتفاع 1500 متری از سطح دریا قرار دارد و در شمال آن روستای ملاکلا و جنوبش جنگل های کیاکلا وجود دارد از سمت شرق به کوه های مرزی لو و رودخانه نومه هراز و از سمت غرب به تپه های سَرْخِمَن و روستای خطیب کلا ختم می شود. مساحت زمین های مسکونی و مزروعی این روستا حدود 115 هکتار است.
جاذبه های گردشگری روستای کیاکلا
جاذبه های گردشگری روستا را میتوان به سه دسته ی ییلاقات ، جنگل ها ، چشمه ها تقسیم بندی کرد که هر یک به شرح زیر می باشند.
جنگل ها
اصلی ترین جاذبه گردشگری روستا ، جنگل های آن می باشد که هر ساله مهمان گردشگران بسیاری ست.
جنگل هایی با پوشش گیاهی متفاوت که حس زیستن را به آدمی یادآور می شود و طبیعت گردان می توانند با گذر از لابه لای درختان توسکا ، انجیلی ، ممرز ، اوجا ، موزی ، ون ، افرا ، اسپیار و با دیدن پوشش های سرخس (چماز) و اختی (پِلِم) برای خود یک روز زیبا را بسازند که بی شک جزو اولین و بهترین تجربه شان خواهد بود.
شاید در این گشت و گذارها به درختان میوه دار بر بخورید و طعم میوه های سیب ، گردو ، آلوچه و ازگل و زالزالک جنگلی را بچشید. حتما این مزه را فراموش نخواهید کرد.
هر جا جنگلی باشد حتما حیوانی هم در آن زیست می کند و در جنگل های کیاکلا و دیگر جنگل های لاویج حیواناتی نظیر پلنگ ، خرس ، گرگ ، شغال ، خوک ، روباه ، گراز ، آهو ، گوزن ، بزکوهی ، مار ، افعی ،قرقاول ، بلدرچین ، عقاب و... زندگی میکنند و باید تاسف خورد که بعضی از گونه های حیوانی به ندرت یافت می شوند و رو به انقراض می باشند ویا همین حالا که این مقاله را میخوانید منقرض شده اند.
روستای کیاکلای لاویج دارای جنگل های متنوعی به نام های نومه ، گالیگبن ، دریوک،اشکار سره ، زیزابور ، نیب ، لشته ، بَنِسَر ، دارنه سره ، دینکِلاک، تیلوش، کنسکبن ، سوته ، دیوکلا ، وازره، خمارکَش ، تیسکاگِردَن ، فِرِز، چم بن ، کلیرم،اسیونک ، شَه کوه می باشد . از بین این جنگل ها، نومه و اشکار سره برای گردشگران شناخته شده تر می باشد.

ییلاقات
دهستان لاویج دارای چندین منطقه ییلاقی به نام های ایزوا ، میرخمند ،میچکاخنی ،ذغاره ، چال سیره ، لسب ، مرکنه ، لاویج کوهک ، پی قلاع میباشد که ییلاق همه روستاهای لاویج من جمله روستای کیاکلا می باشد
برای اطلاعات بیشتر میتوانید به مقاله ی ییلاق های لاویج مراجعه نمایید.
چشمه های روستای کیاکلا
از آنجایی که روستای کیاکلا ، روستایی کوهستانی می باشد دارای چشمه های متعددی به نام های چاک سره ، علی جار چشمه ، اُجی چال ، نومه ، وازری ، نوبن ، کِلیرِم ، اشکار سره ، لِشته ، اسیونک ، زردِ کر ، کِلزام می باشد که همه این رود ها در نهایت وارد رود نومه هزار شده و با دیگر رودهای دهستان لاویج تشکیل لاویج رود را میدهند.

شما میتوانید برای اطلاعات بیشتر درباره ی رود ها و کیفیت آب چشمه ها به مقاله ی لاویج رود مراجعه نمایید.
علاوه بر این سه دسته میتوان به دو مکان دیگر در روستای کیاکلا اشاره کرد که به عنوان جاذبه گردشگری منطقه محسوب میشود
- امام لینگ مال: در جنوب غربی روستا در منطقه ای جنگلی رد پایی وجود دارد که مردم روستا بر این باورند که قدم گاه امام حسن مجتبی یا عسگری(ع) ست.
- گَتِه کِر : در غرب روستا تخته سنگی بزرگ به ارتفاع 3.5 متر و عرض 6 متر وجود دارد که بسیار دیدنیست.

کشاورزی و دامپروری در کیاکلا
در روستای کیاکلا میتوان محصولاتی نظیر سیب، آلوچه ، گلابی ، گندم ، جو ، چغندر ، باقلا ، لوبیا ، سیب زمینی و... را تولید کرد متاسفانه تولید این محصولات به صورت عمده نمی باشد و حتی برخی محصولات مثل گندم و جو با وجود اینکه در گذشته کاشت می شد ، دیگر تولید نمی شود.
از آنجایی که عمدتا معماری خانه های روستایی بگونه ایست که باغی در حیاط وجود دارد ، زنان به کاشت انواع سبزیجات ازجمله اسفناج ، جعفری ، گشنیز و... در باغ می پردازند
دامپروری در روستا بشکل سنتی همچنان بقوت خودش باقیست و مردم به پرورش گوسفند ، گاو ، مرغ و غاز ،اردک و ... مشغول هستند.
از آنجایی که کشاورزی و دامپروری روستاهای لاویج تا حد زیادی شبیه به هم می باشد شما میتوانید برای اطلاعات بیشتر به مقاله های کشاورزی در لاویج و دامپروری در لاویج مراجعه نمایید.
صنایع دستی در کیاکلا
متاسفانه امروزه صنایع دستی در روستای کیاکلا نسبت به گذشته افت بسزایی داشته است بطوری که کمتر کسی را میتوانید بیابید که به نمد مالی و نخ ریسی مشغول باشد هرچند این امر بی ارتباط با بازار و تقاضا جامعه نمی باشد اما با وجود تمام مشکلاتی که بر سر راه صنایع دستی وجود دارد گروهی از جوانان کیاکلا در زمینه ی صنایع دستی مشغول هستند و تولیدات خود را در برخی از نمایشگاه های معتبر نیز به نمایش گذاشته اند. قابل ذکر است که تعداد زیادی از بانوان روستای کیاکلا بصورت کارگاه های خانگی مشغول تولید صنایع دستی از قبیل تابلو فرش، معرق کاری و... می باشند.
انواع کالاهایی که در گروه صنایع دستی قرار می گیرند و مردم روستای کیاکلا و بطور کل دهستان لاویج به ساخت آن می پرداختن ویا میپردازند بسیار زیاد است که در این بین می توان به ساختن قاشق های چوبی ، بشقاب های چوبی ،گهواره چوبی و .... اشاره کرد.
شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله ی صنایع دستی در لاویج مراجعه نمایید.
مناطق مختلف کیاکلا
روستای کیاکلا در گذشته جزو روستای پراکنده محسوب می شده است و محلات آن از یکدیگر فاصله داشته اند اما امروزه به دلیل رشد جمعیت و ساخت خانه های مسکونی تبدیل به یک روستای متمرکز شده و مرز بین محلات بسیار به همدیگر نزدیک شده است بطوریکه اگر روستای کیاکلا لاویج را به دو بخش مرکزی و حومه تقسیم نماییم بخش مرکزی محل سکونت مردم می باشد و در حومه آن باغات و زمین هایی جهت کشت و پرورش دام قرار دارد.
مجموعه محلات محدوده ی مسکونی روستای کیاکلا ده آغوز ،شال کلی ،کلاش کلا ،چاک سره (چال سره)، ده پشت ،علاء کلا ،علاء محله ،اسبزین ،سرتخت ،کلن محله ، سبچین محله ، اسِّر کِتی ،خرنو ، تیرکلا ،ذال هَلِم بِن ،اسیوسر ،دیفن کلا ،فیل سنگ بن ،امام لینگ مال ،سرخمن ،علی جار چشمه می باشد. اما محلات دیگری نیز وجود دارد به نام های قلاردن ،فرز ، قلعه فرمین ، اسیونک ، به شاه ، ایزوا ، گندم کول ، پیت خنه سر ، قلعه کِلیرِم و... که آثار زندگی گذشتگان در آنجا مشاهده می شود.
در گذشته روستای کیاکلا متشکل از چند طایفه ی بزرگ و کوچک بود (البته هم اکنون نیز این طایفه ها وجود دارند) و به همین دلیل با اسامی محله هایی نظیر علاکلا و کلاشکلا برخورد میکنیم. این دو محل ، منطقه ی مسکونی طایفه ی علائی و طایفه کلاشی است
قابل ذکر است که روستای ملاکلا در گذشته جزو روستای کیاکلا محسوب می شد و پس از تشکیل شورای مستقل روستایی در حال حاضر روستای جداگانه ای محسوب می شود.
اماکن عمومی روستای کیاکلا
اماکن عمومی روستای کیاکلا عبارتند از :
- مدرسه: مدرسه ابتدایی شیخ عبدالرحمن کرشی به عنوان اولین مدرسه ی سبک جدید در دهه چهل دهستان لاویج محسوب می شده است.
- مسجد : در محدوده مرکزی روستا مسجدی به نام صاحب الزمان واقع شده است که قدمت آن به 50-100 سال میرسد و چندین بار نیز باز سازی شده است و به همین دلیل در حال ساخت مسجد دیگری در همان حوالی می باشند.
- حمام : در شمال روستای کیاکلا حمامی وجود دارد که توسط جهاد سازندگی در دهه 60 ساخته شده است هرچند روستا در گذشته دارای حمام قدیمی بوده است که اکنون از آن خرابه هایی بیش باقی نماده است.
- امام زاده : در قسمت شرقی روستا امام زاده ای بنام سید فخر الدین وجود دارد که مردم روستای کیاکلا ارادت خاصی به آن دارند و نسبش را از سادات حسنی میدانند و قدمت آن به قرن دهم هجری بازمی گردد.
- قبرستان: قبرستان در شرق روستا و در کنار امام زاده می باشد و درگذشتگان در آنجا به خاک سپرده می شوند.

- زمین ورزش: زمینی در جنوب روستا در مسیر جاده ای که به سمت جنگل میرود وجود دارد که از طرف مردم برای احداث مکان ورزشی اهدا شده است اما با این وجود به دلایل مختلف از جمله مخالفت های سازمان جنگلداری این مهم انجام نشده است و خود جوانان با ابتکارشان آنجا را به مکانی برای بازی فوتبال ، والیبال و... تبدیل کرده اند.
- خانه بهداشت: روستای کیاکلا بیش از 20 سال است که خانه بهداشت دارد و مکان آن در گذشته استیجاری بود اما در حال حاضر با کمکهای مردمی در محله ی علامحله مکانی برای خانه بهداشت احداث شده است.
- ساختمان دهیاری: هم اکنون ساختمان دهیاری روستای کیاکلا که به صورت استیجاری ست در جنوب روستا واقع شده است .
مراسمات مذهبی ماه محرم ، ماه رمضان ،نماز و... مردم روستای کیاکلا در مسجد صاحب الزمان برگزار میشود.
عکس ها :
- اسماعیل علایی (عکس روستا و بخش اماکن عمومی)
- یلدا قاسم زاده (بخش جنگل )
- ابراهیم علایی (بخش چشمه)
- ماشااله علایی فر (بخش جاذبه ها-گته کر)