
شهرستان نور
شهرستان نور از مناطق دیدنی و گردشگری استان مازندران است اگر کتاب های تاریخی مازندران را خوانده باشید قطعن با نام رستمدار برخوردهاید که نام قدیمی این شهرستان است و به همراه شهرستانهای نوشهر و چالوس ایالت رویان را تشکیل میدادند.
وجه تسمیه رستمدار برگرفته از شغل قالب مردم که ماهیگر بودند گرفته شد و نام کنونی آن از رودخانه نور گرفته شده است که از کوههای البرز سرچشمه میگیرد. نام سولده نیز از نام های قدیمی شهرستان نور است که در حال حاضر نیز برخی از مردم بخصوص قدیمی ها از آن استفاده میکنند.
شهرستان نور در غرب مازندران با ۲۶۷۵ کیلومتر مربع وسعت واقع شده است که حدود ۳/۱۱ درصد کل مساحت استان را در برمیگیرد . نور از شمال به دریای خزر، از شرق به شهرستان آمل ، از شمال شرق به شهرستان محمودآباد از جنوب به استان تهران، از جنوب غرب به استان البرز و از غرب به شهرستان نوشهر و شهرستان چالوس متصل است.
تقسیمات کشوری شهرستان نور
نور مازندران دارای ۵ شهر بهنامهای نور،بلده ،رویان،چمستان،ایزدشهر و ۳ بخش مرکزی،بلده، چمستان و ۸ دهستان و ۲۲۶ روستا است، مطابق آخرین آمار حدود 105 هزار نفر جمعیت دارد که از این بین بیش از 65 درصد ساکن روستا هستند.
بخش چمستان در فاصله ۱۵ کیلومتری جنوب شرقی نور ، در مجاورت شهرستان آمل قرار دارد و مرکز آن شهر چمستان است و بخش بلده در فاصله ۸۵ کیلومتری جنوب شهر نور به مرکزیت شهری قدیمی به همین نام قرار دارد و پل ارتباطی میان دو جاده مهم هراز و چالوس است.
مناطق دیدنی شهرستان نور
شهرستان نور یکی از بهترین مکانها برای گردشگری در مازندران است زیرا مجموعهای از جنگل ، دریاچه،دریا و آثار دیدنی و تاریخی را در خود دارد. پارک جنگلی نور ، پل خشتی نور ، سواحل زیبا و پلاژ تفریحی در نور، رویان و ایزدشهر ، دریاچه الیمالات، کاخ تمیشان، قلعه پولاد بلده ، خانه نیما یوشیج پدر شعر نو در یوش بلده ، آبشار آبپری رویان ، پارک جنگلی کشپل ، آبگرمهای لاویج ، جنگلهای دهستان لاویج و روستاهای زیبا و دیدنی بسیاری از جمله پیمد را میتوان مختصری از موارد دیدنی شهرستان دانست
پارک جنگلی نور
پارک جنگلی نور با مساحت حدود ۴۰۰۰ هکتار از نظر وسعت یکی از بزرگترین پارک های خاورمیانه میباشد که در شرق نور (کیلومتر ۵ نور به محمودآباد) واقع شده است و در سال ۱۳۵۱ با همت حسین سعیدی آشتیانی (بنیانگذار پارکهای جنگلی در ایران) طراحی و ساخته شد. به دلیل نزدیکی این پارک به رستم رود تا چند سال همین نام را بر آن گذاشته بودند اما بعدها به پارک جنگلی نور تغییر کرد و امروزه این پارک به نام موسسش نیز خوانده می شود
از ویژگی های این پارک میتوان به انواع درختان جنگلی افرا، ممرز، توسکا، انجیلی و … اشاره کرد و امکاناتی نظیر رستوران ، آلاچیق های متعدد چوبی، پارکهای بازی کودکان، زمین های ورزشی که آن را به یکی از مکان های تفریحی مهم شمال تبدیل کرده است.
دهستان و آبگرمهای لاویج
دهستان و آبگرمهای لاویج یکی از قطبهای گردشگری شهرستان نور است که سالانه هزاران نفر به این نقطه از مازندران سفر میکنند که در مورد آن میتوانید به بخش های مرتبط سایت مراجعه و در مورد دهستان و روستاهای لاویج مطالعه کنید
ساحل دریای نور
یکی از دلایل سفر گردشگران به شمال کشور ، دریای کاسپین میباشد که از این حیث شهرستان نور موقعیت خوبی دارد بطوریکه طول خط ساحلی آن حدود ۲۳ کیلومتر است و دارای ساحل ماسه ای، کم عمق، حرارت مطلوب، آب با املاح پایین، ساحل سازی مناسب، ایجاد طرح های مناطق شنای امن برای خانمها و آقایان و امکانات رفاهی است.
قلعه پولاد و خانه نیما یوشیج در بلده
شهر بلده در ۱۴۵ کیلومتری شهر نور واقع شده است و مسیر اصلی آن در کیلومتر ۴۵ جاده هراز و محور ارتباطی آمل به تهران بوسیله یک پل از جاده هراز جدا می گردد و پس از طی یک مسافت ۵۵ کیلومتری به شهر بلده می رسد.
قلعه پولاد بلده که یکی از آثار مهم تاریخی و باستانی ست بر روی ارتفاعات شمالی مشرف بر شهر واقع شده است. این قلعه عظیم از معروف ترین و بزرگ ترین قلعه های برجای مانده در شمال ایران است که تا اوایل دوره صفویه مورد استفاده بوده است.
خانه نیما یوشیج در فاصله 5 کیلومتری غرب بلده در روستای زیبای یوش که در طول مسیر معماری روستایی؛ خانه های گلی و دیوار های سنگی خودنمایی میکند واقع شده است.خانه نیما که آرامگاه وی نیز هست و در حال حاضر تبدیل به موزه نیز شده است از بناهای متعلق به اواخر دوره صفویه می باشد و از معماری خودویژه ای برخوردار است.
پل خشتی نور
پل خشتی نور در دوره قاجار به دستور میرزا آقا خان نوری ساخته شد و در سال 1375 به ثبت ملی رسیده است این پل در مرکز شهر واقع شده و در حال حاضر تنها طاق مرکزی آن باقی مانده است!
ﺩﯾﺪﮔﺎﻩ ﻫﺎ